SİNOP TARIMI
TARIMSAL ÜRETİM: İlimizin 586.200 hektarlık yüzölçümünün %
37'sini oluşturan 217.276 hektarlık alan tarıma elverişli olup bunun 83.594
hektarlık bölümünde tarım yapılmaktadır. Geriye kalan tarım dışı alanların %
56'sını orman alanları, % 6'sını iskân ve tarıma elverişli olmayan alanlar,
%1'ini çayır ve mera alanları oluşturmaktadır. Üzerinde tarım yapılabilen arazi
engebeli, çok parçalı ve % 86 oranında su erozyonuna açıktır. Yörenin dağlık ve
ormanlık oluşu nedeniyle dere ve ırmak kenarlarında düzlüklere rastlanır.
BİTKİSEL ÜRETİM: İlimizdeki bitkisel üretim yoğun olarak
tarla bitkileri üretimi şeklinde gerçekleşmekte olup buğday, arpa, mısır ve
çeltik önde gelen ürünlerdir. Sebzecilik ilimizde aile işletmeciliği şeklinde
en fazla 0,5-1 dekarlık alanlarda yapılmakta ve bu alan içinde 6-7 çeşit ürün
ekilmektedir. Bu durum kaliteli tohum ve zirai mücadele gibi tarımsal girdilerin
kullanımını güçleştirmektedir. Son yıllarda sebzeciliği ticari anlamda 10-20
da. gibi büyük alanlarda yapan çiftçilerin varlığı ilimiz sebzeciliğine önem
kazandırmıştır. Geçmiş yıllarda sınır ağaçlandırması şeklinde yapılan
meyvecilik son yıllarda ticari zihniyette kapama meyve bahçeciliği şeklinde
yapılmaya başlanmıştır. İlimizin iklim ve toprak yapısı dikkate alındığında
ceviz, kivi, bodur ve yarı bodur olarak kiraz, elma ve armut üreticiliği öne
çıkarılarak yaygınlaştırılan ürünlerdendir. İlimiz bitkisel üretiminde bitki
koruma ürünleri ve gübrenin yoğun kullanılmaması bakir tarım topraklarının
varlığı organik tarım için önemli bir avantajdır.
BALIKÇILIK: İlimizde Sinop Merkez ve ilçelerde dahil olmak üzere 5 adet Balıkçı Barınağı
bulunmaktadır. Sinop Karadeniz'in en önemli liman kentlerinden biridir. Su
ürünleri üretiminde Türkiye içinde önemli bir yere sahiptir.
ORMANCILIK: Sinop ili orman varlığı bakımından oldukça
zengindir. Ormanlar gür ve ağaç çeşidi boldur. 310 bin hektar orman sahası ve
53 bin hektar fundalık vardır. 210 köy orman içinde, 147 köy orman
sınırındadır.